Poruke pisane srcem: Sv.Valentin


Image

Ljubav, večita inspiracija pesnika i umetnika, 14. februara preplavi srca ljudi iz svih delova sveta. Proslavljanje Svetog Valentina, kao zaštitnika zaljubljenih osobeno je za katoličanstvo u kome se javlja u XV veku. Iako se na Zapadu vode rasprave da li slaviti ili se ponašati kao svakog drugog dana, običaj darivanja dragih osoba na ovaj praznik toliko je uzeo maha, da se čak govori i o "valentinovskoj groznici".

Dan zaljubljenih je 14. februar učinio posebno važnim datumom, a teško je reći da li je u pitanju neizlečiva romantika, difuzija kultura, moda ili sve to zajedno. Duhovno svestan deo pravoslavnog Istoka na širenje proslavljanja svetog Valentina, zaštitnika zaljubljenih, odgovorio je vraćanjem tradiciji - slavljenjem svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i vinove loze. Ljubav na Zapadu, vinogradi i vino na Istoku - dovoljan razlog da svi hrišćani slave.

Postoje razna verovanja i običaji povezani sa Trifundanom. Veruje se da od ovog dana počinje proleće, da se priroda budi i buja, da poput ljubavi počinje da ispunjava srca ljudi. Darivanje cveća, anonimne poruke ispisane na čipkom optočenim karticama; priče o zaljubljivanju u prvu osobu koju ugledate 14. februara, prema jednoglasnom mišljenju etnologa, spadaju u tradiciju povezanu sa ovim praznikom.

Teleflora 14.februara ima poseban zadatak: da zajedno sa Vama širi ljubav, nežnost, iznenadjenja, i da nikoga ne ostavi bez osmeha. Teleflora Vas poziva da sa njom svakodnevno slavite i negujete ljubav; da 14. februar ne bude jedini dan kada voljenoj osobi ukazujemo pažnju, već dan koji slavimo kao rođendan ljubavi...

Katarina Pavićević