Cvetni kutak

Ovo je kutak u kome uspevaju sve cvetne vrste koje će Vam uvek biti dostupne. U Teleflorinoj cvetnoj bašti ukazaće Vam se i jedan veoma redak cvet, nekakva, može biti izmišljena trava - čovek.

Cvetna terapija

Boje poseduju veliku moć. Ukoliko se osvrnemo na samo par pitanja koja svakodnevno postavljamo, uočićemo da je boja neizostavni predmet razmišljanja. Koja boja je aktuelna ove sezone? Za garderobu koje boje da se odlučim? Kako da ofarbam zidove? Osim ovog uočljivog dela, trebalo bi da razmislimo i o uticaju koje boje imaju na našu podsvest. Svaka boja nosi određenu energiju. Naše reagovanje na boje je emocionalno, a samo cveće je idealan provodnik za ta osećanja jer stimuliše mnogo više od čula vida i čula ukusa. Jedan kreativan cvetni aranžman ima sposobnost da izazove neko osećanje ili trajniju promenu raspoloženja i to bez upotrebe reči – samom svojom pojavom i bojom. On može da nas stimuliše ili opusti, da pobudi lepe uspomene ili potpuno preobrati naše raspoloženje. Cveće na najjednostavniji način utiče na poboljšanje našeg emocionalnog zdravlja. 

Usled brzog i nezdravog života koji je odlika modernog doba, često se osećamo umorno, nezadovoljno, neispunjeno. U potrazi za nečim što bi moglo osvežiti našu svakodnevicu, ne možemo a da ne primetimo da nam cveće znatno može ulepšati stvarnost – uklopljeno u lepo osmisljen aranžman obojen raznim bojama, ono budi u nama osećaj koji neminovno podiže naše raspoloženje.

Teleflora predlaže pet emocionalnih boja izraženih u raznovrsnim cvetnim aranžmanima:

Osećaj: Pravi osećaj stvara se kombinacijom boja koje su nežne i mirnije. Aranžmani u bledo narandžastoj boji i svetlim nijanasama zelene utiču da se osecamo sigurno ususkano, zasticeno i voljeno. Ovakvi cvetni aranžmani preporučuju se naročito za nove mame, iako dobro znamo da bi ovakav znak pažnje i ljubavi svakome prijao.

Romantičan: Osećaj intimnosti nostalgije i prijatnosti je sadržan u ovoj boji, nežna mešavina  roze, ciklama tonova. Romantični aranžmani izrazavaju osećanje ljubavi i divljenja, npr. majkama, sestrama, najboljim prijateljicama, budućim mladama i ostalim značajnim osobama u Vašem životu pošaljite Teleflorin buket ili cvetnu kompoziciju u ovim tonovima

Senzualan osećaj: Bogata kombinacija senzualnih boja idealna je za prefinjene, strastvene i čak zavodničke prilike. Upadljive nijanse crvene su srž ove dinamične cvetne emocije. Senzualni aranžman možete priustiti voljenoj osobi za posebnu priliku ili poslati joj na adresu pre izlazka na večeru – ogrlica od svežeg cveca ili “korsaž” na njenoj ruci u ovim tonovima ce učiniti da se oseća magnetski privlačno  i ekstravagantno.   

Osecaj smirenosti: Smirenost i opuštanje su osnova ove šeme boja. Ova emocija treba da nas inspiriše na mir neba ili mora i u ovakvom aranžmanu dominiraju svetle nijanse zelene, nežno roze tonovi. Korpa cveća u ovim tonovima izazvaće osećaj smirenosti i harmonije,  idealna je za zaposlene mame, sve ambiciozne i zaposlene žene kojima je potreban trenutak mira u koji će pobeći iz stresnih životnih situacija.

Osećaj hirovitosti: Ova emocija prati one koji vole zabavu, živahni su i slobodnog duha, a u cvetnim aražmanima karakteriše ih kontrast boja, ekscentrične forme. Idealni su za rođendane, diplomske večeri, promocijei druge vrste proslava.

Budite srećni i uvek cvetno raspolozeni !!!


Iz sanovnika

U snovima cveće predstavlja polne organe, pa je tako tučak falusni simbol, a vrt je simbol genitalija. Zato se kaže da snovi o cveću imaju veze sa rasplođavanjem. Kada u snu dobijamo cveće u buketu, to znači da će nam se na sentimentalnom planu dogoditi nešto novo i to kao pozitivna, dobra promena. Zavirili smo u cvetni sanovnik i evo koja smo značenja pronašli:

Ruža - izražava nešto sveto i skoro uvek nagoveštava neki veličanstven događaj, uz izvesne prepreke - zbog trnja.

Karanfil - ako je crven ukazuje na odlučnost, strast kao i na naglašenu erotiku, a kad je beo nostalgiju.

Ljubičica - tuga, sentimentalna ljubav.

Margareta - sunčani simbol, prikazuje svest.

Lala - izdvajanje, želja da se sopstvena osećanja ne iskazuju.

Suvo cveće i lišće - daleku prošlost koja u nama izaziva setu.

Uklanjanje lišća - ovo je dobar znak i znači oslobađanje od nostalgije i od događaja iz prošlosti.

Cveće brati - čast.

Dobiti na poklon Teleflorin aranžman - radost.

Cveće mirisati: imaćete glavobolje u radu.

Cveće saditi: dobićete novac iznenada.

Želimo vam u snovima da berete ruže, a na javi da dobijate Teleflorine aranžmane.


O biljkama govore

Andrić o SUNCOKRETU

U jesen “Visok i žilav kavaljer na ogoljenoj mišićavoj stabljici, koja se već dobro pognula, valjda prema onoj strani, gde je sunce poslednji put zašlo. Na grudi mu je pala nekad lepa glava ispijena od ognjene strasti, a od njegovog mundira ostalo je još veoma malo, latice zlatnog šlema danas su trule i lepljive. Njemu je noć najteža, ali on je najsrčanije podnosi. On, VATRENI LJUBAVNIK svih zora, svećenik sunca i poklonik ognja, nebeski avanturist, gine i propada u mraku, ali ga nada nikad ne napušta, a prkos mu nije manji nego poslednjeg dana kad je sjalo krepko jesenje sunce a oko glave zujale mu pčele.”

 

Otac Tadej

Kad otkrijemo u sebi čiste i svetle misli, smesta delujemo smirujuće, radosno i svetlo na ljude, životinje i biljke. Jer i biljke očekuju od nas da o njima lepo mislimo.

 

Dobrica Erić

Pred njom bi maslačak klekno kad se ona poljem šeta a ja strepim da je neko ne ubere mesto cveta.

 

Milan Dedinac

Ja videh da celim svetom svud vlada svemoćna trava.

 

Vasko Popa

Neko bude ružino drvo neki budu vetrove kćeri neki ružokradice.

 

Tagore

Bogu dodijaju velika kraljevstva, mali cvet nikad.

 

Duško Radović

Iskrena ljubav je isto što i vodeni cvet.

 

Jovan Marić, neuropsihijatar

Jova Marić voli biljke kaže da ih čak sam uzgaja, u svojoj lođi ima preko 200 biljaka o kojima brine. On savetuje druženje sa prirodom. U prirodi i komunikaciji sa njom čovek se uči komunikaciji sa ljudima. Priroda je lekovita.

 

Bojan Milić, programer

Poklanjam cveće kao mali znak pažnje ženskim osobama do kojih mi je stalo.Ništa glamurazno.Crvenu ružu ne poklanjam ne iz političkih razloga već iz sportskog ubedjenja.Cvetni idol mi je Ferdinand.

 

Mauricio Galantea

Italijanski kreator visoke mode, Mauricio Galantea, u jednoj televizijskoj emisiji otkrio je gledaocima i svoju fascinaciju biljkama. Njegov omiljeni cvet je kaktus, gruba, bodljikava, agresivna biljka koja daje delikatan cvet nesumnjive lepote. Ne jede kaktuse, koji su omiljena hrana Meksikanaca, jedino što je probao bio je ekstrakt iz aloje koji je dobar za kožu. Lepota cveta pod mikroskopom je upravo u jednostavnim geometrijskim oblicima, koji su obeležje njegovih modela.

Iz sveta prirode

Nešto o tajni večnosti

Nije čudo da ste se baš nad nekom biljkom zamislili pred prolaznošću. Posmatrajmo zajedno razvoj jedne biljke: "Njeni se listovi otvaraju i pružaju ka životvornom suncu; njeno korenje prodire duboko u zemlju, usisavajući hranljive materije. Kao podstaknuta nevidljivom naredbom, ona oblikuje cvet i razvija plod. Vremenom se cvet magično rascvetava i mami senzualnim vatrometom boja i mirisa. Priroda, zauzvrat, potpomaže osemenjivanju doprinosi nastanku čudesnog semena sakrivenog u plodu. Ubrzo posle ovog zajedničkog slavlja života, biljka koncentriše celokupnu snagu na zrenje ploda i sazrevanje semena. A kada biljka na posletku klone i stane, i poništi samu sebe, seme otpada i pada na zemlju, nastavljajući neprekidnu misteriju postojanja". Tu počiva tajna večnosti. I kada cveće u Vašem aranžmanu uvene, znamo da će u Vama sama pomisao na trenutak kada ste ga dobili kao kakva čarolija da traje.

 

Šta se dešava kad cveće uvene?

Bojan Jovanović kaže: "Ništa ne može odložiti uvenuće biljaka i njihovo neumitno sušenje i truljenje na prelazu u ništa. U toj tački gde cveće postaje prah,vreme će i prah pretvoriti u cvet... Napuštajući životni krug ono se seli u njegov nevidljivi centar iz koga će se opet pojaviti, poput duše koja je uvek negde drugde, na nekom drugom i sasvim neočekivanom mestu."

 

Odgovor prirode na atomske probe

Neuobičajeno zelenilo na Bikiniju, izraslo nakon najvećih atomskih proba na ovom ostrvu, odgovor je prirode na čovekove namere da je savlada i uništi.

 

Šta je svet?

U " Novom modelu univerzuma " Uspenski kaže:" Smesta videh nešto nalik na neki veliki cvet, kao ruža ili lotos, čije su se latice neprekidno razvijale iz sredine, rastući, postajući veće, dosežući izvan cveta, potom se na neki način vraćajući u sredinu i počinjući opet na početku.Reči to ni na koji način ne izražavaju. U tom cvetu bila je neverovatna količina svetlosti, pokreta, boje, muzike, osećanja, uzbudjenja, znanja, inteligencije, matematike, i stalni neprekidni rast. I dok sam gledao u taj cvet neko kao da mi je objasnio da je to SVET."

 

Osnovni pigmenti zaduženi za lepotu boja

Pigment koji daje zelenu boju većini biljaka zove se HLOROFIL. Međutim, to je samo jedan od nekoliko hiljada pigmenata koji poseduju biljke, cvetovi, plodovi. Njihova funkcija nije u potpunosti razjašnjena. Imaju ulogu u privlačenju insekata i drugih životinja - prvih u cilju oprašivanja, a drugih radi raznošenja semena. Za žutu boju zaduženi su KAROTENOIDI. Njihova boja varira od limun žute do crvene boje paradajza. I žuta boja narcisa potiče od ovog pigmenta. ANTOCIJANINI daju obojenost od svetloružičaste do tamnopurpurne. Hortenzija (hydrangea) je na slabo kiselom zemljištu ružičasta, a na više kiselom ili slabo baznom postaje plava. Mirna jesenja lepota pejsaža potiče od jedne hemijske reakcije koja se u listovima stalno ponavlja, i u kojoj pigmenti i vreme imaju podjednako važnu ulogu. Sa završetkom sezone aktivnosti, u listu opada i proizvodnja hlorofila čija je zelena boja dominirala u toku proleća i leta. Sad se javljaju žuti karotenoidi, i to naročito kod brestova, breza i topola. Kod hrastova antocijanini se formiraju u prisustvu šećera, zaostalog u liscu usled iznenadne hladnoće. Tako se javlja divna crvena boja listova ovog drveća.

 

Zanimljivosti iz sveta ROSE

Rosa je znak privida i prolaznog značaja stvari i života. I te kako je bitan detalj Teleflorinih cvetnih kompozicija. U drevnim mitologijama nazivali su je ZNOJ NEBA ili PLJUVAČKA NEBESKIH TELA. Nije ni čudo sto su Teleflorini aranžeri uvek sa glavom u nebesima i u dosluhu sa nebeskim telima dok stvaraju. Ako aranžman slučajno kasni ne zamerite, to aranžeri skupljaju rosu ispod koje će se rascvetavati vaši cvetovi.

 

Feng šui

Feng šui je tradicionalna kineska tehnika čiji je cilj uspostavljanje harmonije u okviru okruženja, životnog prostora. Princip feng šui počiva na određivanju kvaliteta onoga što se vrednuje prema stranama sveta i prema pravcima kretanja nevidljivih struja. Ukrasne biljke treba držati što je moguće bliže prozoru, ne samo zato što on predstavlja odličan izvor svetlosti već zato što biljke upijaju negativnu energiju koja može da zrači spolja, naročito u velikim gradovima gde su zgrade blizu jedna drugoj i kada se ima pogled na neku metalnu konstrukciju, trafo stanicu, kontejner i slično. U spavaćoj sobi najbolje je postaviti slike sa jednostavnim motivom, pastelnih tonova, sa cvećem i ptičicom, jer takvi motivi deluju umirujuće. Ogledalo nije dobro držati naspram ulaznih vrata jer mogući su problemi u komunikaciji sa drugima sa članovima porodice. Ulaskom svake osobe ulazi i negativna energija iz hodnika i duplira se u ogledalu. Saksija sa cvećem ili neki cvetni aranžman postavljen pored ogledala upija negativnu energiju koja ulazi otvaranjem vrata.

Prijavite se

i budite u toku sa najvećim popustima!

Visa Master Maestro Amex
Paypal MasterCard SecureCode Verified by Visa